duminică, 22 aprilie 2012

Cum să înveți de la cei mai buni în business

Un sfat de la un mare antreprenor sau de la un spirit inovator în domeniul afacerilor poate conta uneori mai mult decât un curs de management sau un plan de afaceri. Pentru că de obicei căutăm sfaturi atunci când suntem în situații de criză, cu simțurile alerte. O vorbă potrivită poate face minuni, în astfel de cazuri. „Ca să rămâneți inspirați și concentrați asupra afacerilor, urmați-vă obiectivele și nu vă temeți să mergeți contra curentului“, spune Robin Sharma, unul dintre cei mai mari business coach la nivel mondial, care vine în România la începutul lunii mai.
Situațiile delicate în afaceri necesită o abordare atentă, așa cum spune Leonard Lauder, președintele grupului Estee Lauder. El aplică unul dintre sfaturile mamei sale: „Dacă ai ceva de bine de spus cuiva, fă-o în scris; dacă e de rău, spune-i direct, uitându-te în ochii lui“. Iar Tony Hsieh, fondatorul Zappos.com, nu se abate de la acest prinicipiu: „Angajează greu și concediază-i repede pe cei care afectează cultura organizațională“.  Warren Buffet este de acord: „Durează vreo 20 de ani să clădești reputația unei companii și doar cinci minute ca să o distrugi. Dacă te gândești în fiecare zi la asta, vei face lucrurile diferit. Sam Walton, patronul Wal-Mart, crede că nu sunt ambasadori mai buni pentru un brand decât oamenii care lucrează pentru el: „Liderii extraordinari știu cum să crească respectul de sine al angajaților. E uimitor ce pot face oamenii dacă sunt încrezători în forțele proprii“.  Richard Branson vine să întărească această idee: „Când oamenii sunt poziționați în funcții ușor superioare așteptărilor lor, sunt motivați pentru excelență“. Iar Lee Iacocca recunoaște: „Angajez oameni mai deștepți decât mine și apoi am grijă să nu le stau în cale“.
S-a scris mult despre inovația în afaceri, dar cele mai bune sfaturi vin tot de la cei care au încercat pe pielea lor să creeze și să lanseze produse și servicii novatoare. Howard Schultz, fundatorul Starbucks, pare a avea o rețetă simplă și eficientă: „Visează mai mult decât alții, dar gândește rațional“. „Când ești prima persoană care are idei diferite despre ceva, îți spui că doar tu ai dreptate. Nu e prea plăcut să te poziționezi astfel, căci este în aceeași măsură exaltant și o invitație la atac din partea mulțimii“, crede Larry Ellison, fondatorul Oracle. “Mi-ar fi plăcut să îmi spună cineva acum 25 de ani despre trecerea exponențială a timpului: după 40 de ani, fiecare an trece de două ori mai repede, iar după 50 de ani trece de zece ori mai repede. Aș fi făcut multe lucruri mai devreme“, mărturisește Harold Evans, fost publisher la Random House, referindu-se la punerea în practică a ideilor îndrăznețe. Cât despre alegerea celui mai bun moment pentru a intra pe piață, profesorul Stanislav Dobrev de la Universitatea Utah spune că trebuie urmărită căderea celor care au inițiat primii o afacere în domeniu, pentru că „o strategie de succes este aceea care umple perfect locul lăsat gol, nu cea care arată mai bine pe hârtie“.
Și ca să încheiem tot cu Robin Sharma, iată câteva sfaturi valoroase adunate de el de-a lungul carierei:
  • Geniul are prea puțin de-a face cu norocul și mai mult cu experiența.
  • Zboară 1000 de km pentru o întâlnire de afaceri de zece minute; nu poți întemeia relații de afaceri bune prin e-mail.
  • Poți sări peste o masă, dar nu sări peste cele câteva pagini pe care le ai de citit pe zi.
  • Ceea ce îi separă pe cei mai buni de restul lumii este modul în care își organizează timpul.
  • Prea mulți oameni trăiesc același an de 80 de ori și numesc asta viață.
  • Viața e scurtă. Fii de folos!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu