joi, 12 aprilie 2012

Mituri despre asigurările auto

Top 5 mituri despre asigurările auto

,,În România, 1 din 10 mașini are asigurare CASCO. Și acest fapt pentru că minimum de asigurare obligatorie a mașinii este RCA-ul, care este extrem de scump, conform șoferilor, dar foarte ieftin după spusele asigurătorilor. […] mai mult și mai îngrijorător este faptul că 1 din 10 mașini circulă pe drumurile din ţară fără poliţa RCA valabilă. Și se pare că numărul acestora este în creștere.” (Sondaj de opinie: cât este de necesară asigurarea RCA pentru tine?, 14 iunie 2011, 4Tuning.ro).

Acest sondaj a fost realizat cu scopul de a ridica un semnal de alarmă în privința atitudinii românilor față de asigurările pentru mașini. În România, asigurările auto se împart în funcție de statutul legal: obligatorii sau facultative. Asigurarea de răspundere civilă (RCA) reprezintă asigurarea obligatorie a mașinii implicând costuri pentru repararea autoturismului avariat al terţei persoane, sau vătămări corporale ale pasagerilor, ca urmare a unui accident rutier. Pe de altă parte, CASCO este o asigurare care protejează vehiculul propriu de furt sau de eventualele daune pe care acesta le poate suferi, indiferent dacă conducătorul este responsabil sau nu de producerea acestora.           
Rezultatele sondajului realizat aduc, totodată, în prim plan faptul că obligativitatea RCA-ului nu îi determină pe anumiți indivizi să își asigure costurile pentru producerea pagubelor materiale în caz de accident. Ceea ce devine și mai interesant este faptul că sumele investite în asigurarea auto nu reprezintă singurul motiv în determinarea comportamentul consumatorului. În acest caz, care ar putea fi motivele adiacente pentru care cele mai multe persoane nu încheie o asigurare auto, fie obligatorie sau facultativă?
Cel mai adesea, se constată că decizia unei persoane de a achiziționa o asigurare auto (la fel ca și în cazul asigurărilor de viață și locuință) este influențată de unele informații primite din surse apropiate, cum este familia, rudele sau cunoscuții. Acestea, uneori au un caracter nefondat și se bazează pe ceea ce noi numim mituri. În cele ce urmează vor fi expuse cele mai comune mituri despre asigurările auto.

1. Societățile de asigurări pot percepe prime de asigurare în funcție doar de parametrii politicii proprii
Există persoane care consideră că asiguratorii pot percepe comisioane și stabili cuantumul primelor pentru asigurările auto în funcție doar de politica acestora. Această considerație reprezintă o falsitate deoarece există entităţi guvernamentale care monitorizează modalitățile de realizare a produselor și serviciilor de asigurare auto – CSA. În realitate, societățile de asigurare și reasigurare, precum și companiile de intermediere în asigurări își stabilesc valoarea primelor şi sumelor asigurate ale polițelor auto, în conformitate cu normele CSA şi sub monitorizarea expresă a acesteia.

2. Asigurarea de răspundere civilă este suficientă pentru mașina personală
În cadrul acestui mit se preia comparația dintre asigurarea auto obligatorie și cea facultativă. RCA-ul, respectiv CASCO reprezintă două forme de asigurare auto care se află într-un regim complementar. Asigurarea de răspundere civilă, prin definiție, asigură costul daunelor produse de conducătorul auto participantului la trafic implicat în accident, iar CASCO completează această asigurare obligatorie prin asigurarea propriului autoturism și în caz de accident. Astfel, în momentul achiziționării unei mașini este indicat să se realizeze pe lângă asigurarea auto obligatorie și o asigurare facultativă prin care să fie protejată investiția creată.

3. Modalitatea cea mai ieftină de protecție auto este asigurarea obligatorie
RCA-ul, în România, asigură doar pagubele terților, însă, ceea ce protejează mașina conducătorului este asigurarea facultativă. Spre exemplu, în cazul producerii unui eveniment nefericit – accident rutier în care au fost avariate atât mașina unui participant la trafic cât și cea proprie, RCA-ul va acoperi doar daunele produse automobilului persoanei terțe, iar costul reparației vehicului propriu va fi suportat din buzunarul propriu. Astfel, prin evaluarea costurilor reparației mașinii se constată că acestea pot fi mai mari decât plata atât a primelor asigurări obligatorii cât și a asigurări auto facultative. Din acest considerent, RCA-ul nu reprezintă cea mai ieftină soluție de asigurare a costurilor unui accident.

4. Mașinile vechi sunt mai ieftin de asigurat decât cele noi
În România, prețul reprezintă un factor important în achiziționarea unei asigurări auto. Raportat la longevitatea unei mașini, costul primelor de asigurare este calculat în funcție de o serie de caracteristici.  Vechimea, alături de kilometrajului anual și profilul conducătorului, reprezintă factori care influențează primele polițelor auto. Ceea ce se observă este că, potrivit acestui mit, persoanele care dețin mașini cu o vechime mai mare tind să achiziționeze doar asigurarea obligatorie pentru protejarea terților, ceea ce pentru moment pare a fi o modalitate profitabilă (ieftină). Însă, în cazul unui accident cu daună totată asupra mașinii propri, costurile cumpărării unui autoturism nou vor depăși cu mult plata primelor unei asigurări CASCO.

5. Culoarea autoturismului influentează primele de asigurare auto
Privind acest mit, există numeroși oameni care consideră că aspectul coloritic al unei mașini este un factor important în stabilirea primelor de asigurare auto. În cadrul unor sondaje de opinie internaționale s-a observant faptul că mai bine de 44% din respondenții tineri consideră că mașinile de culoarea roșie au prime de asigurare mai mari, în timp ce 23% din subiecții vârstnici afirmă că gama coloristică este un factor important în stabilirea plății primelor de asigurare. Această idee poate fi generată de la asocierea de către indivizi cu imaginea mașinilor sport de culoare roșie, care sunt cunoscute pentru puterea motoarelor și prețurile exclusive. Însă, realitatea diferă de această asumpție: companiile de asigurări și intermediere în asigurări nu iau în considerare culoarea autoturismului în momentul analizei financiare. Acestea sunt interesate în modelul mașinii, anul fabricației, puterea și mărimea motorului, etc.

Acestea reprezintă cele mai importante mituri care influențează, în mod negativ, mentalitatea românilor în alegerea unei asigurări auto. Compania CampionBroker, Broker de Asigurare a încercat să expună publicului realitățile care sunt cu adevărat importante în momentul achiziționării unei asigurări auto atât obligatorii cât și facultative. Posesorul de autoturism din România, trebuie să se orienteze spre un tip de asigurare auto eficient din punct de vedere al raportului cost-beneficii și care să includă acea protecție care să se plieze pe nevoile fiecăruia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu